Hoe maak je een tafelblad met visgraatmotief

Tafelblad visgraat

Als het op tafelontwerp aankomt, zijn er een miljoen manieren om het te doen. Van industrieel chic tot klassiek, modern en zelfs rustiek, de variatie is eindeloos. Maar wist u dat er eigenlijk verschillende manieren zijn om uw eigen visgraat tafelontwerp te maken?


Visgraat is een patroon dat ontstaat door het in elkaar overlopen van houtnerven. Het is een natuurlijke en indrukwekkende look die echt zal knallen in elk huis of restaurant. U kunt deze look creëren door hardhouten of grenen tafels te gebruiken. U kunt ook kiezen tussen een traditionele of een industriële afwerking, afhankelijk van uw smaak en de sfeer die u wilt creëren. Laat ons u tonen hoe u een tafelblad met visgraatmotief maakt!

Wat je nodig hebt

Om te beginnen heeft u naast elkaar gegroeide 3/4″ hardhouten en 3/8″ grenen planken nodig. De nerf van de planken moet gelijk zijn, zodat het patroon gelijkmatig verdeeld is. U kunt planken online kopen bij fabrikanten die kunstmatige bosbomen maken. Of u kunt uw eigen bomen kweken en 3/4″ hardhouten planken gebruiken om uw patroon te creëren. Om uw tafel ontwerp te maken met visgraat, beginnen met een eenvoudige plank ontwerp. Dit geeft uw tafel een schone, klassieke uitstraling en zal helpen met het patroon. De meeste tafel ontwerpen zijn voorzien van een eenvoudige plank ontwerp, maar sommige tafel ontwerpen zijn voorzien van een onregelmatige plank ontwerp dat een meer rustieke uitstraling creëert. U kunt kiezen voor een strak, recht plankontwerp of u kunt een patroon in het hout aanbrengen.

Hoe maak je een visgraatmotief van hardhout?

Om een visgraatmotief te maken met 3/4″ hardhout, schikt u de planken zo dat de nerfrichting loodrecht op de lengte van de planken staat. Dat gezegd hebbende, als u een tafel maakt met een onregelmatig plankontwerp, zult u de planken zo willen schikken dat de nerf ook loodrecht op de lengte van de planken staat, maar in de andere richting loopt. U krijgt dan een patroon dat lijkt op een visgraatmotief. Om een visgraatmotief te maken met grenen hout, schikt u de planken zo dat de nerfrichting ook loodrecht op de lengte van de plank staat, maar in de tegenovergestelde richting loopt. U krijgt dan een patroon dat lijkt op een traditioneel visgraatmotief. Om een visgraatmotief met een industriële afwerking te maken, lijmt u de planken gewoon aan elkaar met een houtlijm en werkt u ze vervolgens af met een beits of een polyurethaan. U kunt het tafelblad ook verven met een polyurethaan of een hoogglanzend glazuur om een heldere, glanzende look te creëren die geweldig is voor het etaleren van uw favoriete gerechten.

Conclusie.

De mogelijkheden voor tafelontwerpen zijn eindeloos! In de loop der jaren hebben we veel verschillende tafelontwerpen gezien, maar de meest populaire komen voort uit een klassieke combinatie van een recht plankontwerp en een onregelmatig patroon. Met een paar eenvoudige wijzigingen, kunt u een tafelblad met visgraatmotief creëren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om natuurlijk hardhout te gebruiken in plaats van grenenhout voor een meer authentieke look. Of u kunt kiezen voor een duurzamere afwerking zoals polyurethaan of mahonie. Het belangrijkste is dat het patroon gelijkmatig over het oppervlak van het hout is verdeeld en dat er een beetje textuur in de nerf zit om de tafel een authentiekere uitstraling te geven. Als u op zoek bent naar een modernere look, kunt u kiezen voor een hoekiger ontwerp dat meer rechtlijnig en eenvoudig is. Maar wat uw stijl ook is, de mogelijkheden voor het creëren van een visgraatmotief zijn eindeloos!