Hoe vervang je een mechanische ventilatie: een stappenplan

Mechanische ventilatie vervangen

 

Een goede luchtkwaliteit in huis is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar het verhoogt ook het wooncomfort. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis regelmatig wordt ververst. Maar net zoals alle apparaten kan ook een mechanische ventilatie kapot gaan of verouderd zijn. Het vervangen van een mechanische ventilatie klinkt misschien als veel gedoe, maar het kan heel goed zelf worden gedaan met behulp van een stappenplan. In dit artikel delen we een handig stappenplan zodat je zelf de oude ventilator kunt vervangen door een nieuwe en een gezonde en veilige omgeving in huis kunt verzekeren.

Waarom is het vervangen van een mechanische ventilatie nodig?

Een goede ventilatie is essentieel voor een gezonde en comfortabele woonomgeving. Oudere mechanische ventilatie systemen zijn vaak niet meer in staat om de lucht optimaal te verversen, waardoor er een ongezond binnenklimaat kan ontstaan. Mechanische ventilatie vervangen is dan ook nodig om gezondheidsklachten te voorkomen. Het is belangrijk om te weten wanneer je mechanische ventilatie systeem aan vervanging toe is. Een eerste signaal van versleten onderdelen is een hoger geluidsniveau dan normaal. Daarnaast kunnen er ook vieze luchtjes ontstaan in huis en kan je merken dat de lucht minder snel wordt afgezogen. Dit is een signaal dat de mechanische ventilatie vervangen moet worden. Ook kan het zijn dat je woning is geüpgraded naar een nieuwere of zelfs energie-neutrale norm en dat de oude mechanische ventilatie niet langer voldoet aan deze normen. In dit geval is een nieuwe installatie nodig. Door mechanische ventilatie te vervangen met een modernere variant wordt niet alleen gezorgd voor een gezonder binnenklimaat, maar kan er ook flink worden bespaard op de energierekening. Nieuwe ventilatiesystemen zijn namelijk vaak veel energiezuiniger dan oudere varianten. Ten slotte is het in sommige gevallen ook verstandig om mechanische ventilatie te vervangen, bijvoorbeeld omdat de oude ventilatiesystemen niet langer worden ondersteund door de fabrikant vanwege ouderdom of wanneer reparatie steeds vaker nodig is. Kortom, het vervangen van een mechanische ventilatie is nodig om een gezonde en comfortabele woonomgeving te behouden. Een nieuwere variant is vaak energiezuiniger dan de oudere variant waardoor er bespaard kan worden op energiekosten, en bovendien is dit een verstandige keuze wanneer de oude ventilatiesystemen niet langer werken zoals ze moeten en er steeds vaker reparatie nodig is.

Benodigdheden voor het vervangen van een mechanische ventilatie

Wanneer je besluit om de oude mechanische ventilatie te vervangen, zijn er een aantal benodigdheden die je nodig hebt. Het merendeel van de gereedschappen die je nodig hebt, zijn standaard gereedschappen die de meeste huiseigenaren meestal al in hun gereedschapskist hebben liggen. Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt, is een boormachine. Hiermee moet je gaten in de muren of het plafond boren om het nieuwe ventilatiesysteem te bevestigen op een geschikte plaats. Verder heb je ook schroevendraaiers nodig om de schroeven van het oude systeem los te halen en de schroeven van het nieuwe systeem vast te draaien. Een steek- en/of ringsleutel is ook handig om op moeilijk bereikbare plekken te werken. Als laatste moet je ook nog een stanleymes hebben om de kanalen van het oude ventilatiesysteem af te snijden. Naast de gereedschappen, heb je uiteraard ook een nieuwe mechanische ventilatie nodig. Bij het aanschaffen van een nieuwe ventilatie is het belangrijk om te kijken naar de afmetingen en de capaciteit van de ventilator. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de nieuwe ventilatie compatibel is met het oude ventilatiesysteem en of er al dan niet extra aansluitingen of aanpassingen nodig zijn. Het is ook een goed idee om tijdens de installatie te zorgen voor goede verlichting, vooral als je op moeilijk bereikbare plekken moet werken. Het kan ook helpen als je een helper hebt bij het vervangen van de mechanische ventilatie. Het vervangen van een mechanische ventilatie vereist dus niet veel complexe gereedschappen of materialen, maar het is belangrijk om wel de juiste gereedschappen bij de hand te hebben om het klusje snel en gemakkelijk te klaren.

Het stappenplan voor het vervangen van een mechanische ventilatie

Nu je weet waarom het belangrijk is om een mechanische ventilatie te vervangen en welke benodigdheden je nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het stappenplan. Schakel de mechanische ventilatie uit en verwijder het oude ventilatiesysteem. Dit kan je doen door de schroeven van het oude systeem los te maken en de kanalen af te snijden met een stanleymes. Plaats het nieuwe ventilatiesysteem op de juiste plek en markeer de plaats waar je gaten moet boren in de muur of het plafond. Boor de gaten op de gemarkeerde plaatsen en monteer het nieuwe ventilatiesysteem met de schroeven en pluggen op de juiste plek. Sluit de nieuwe ventilator aan op de elektriciteit. Verbind de kanalen van het nieuwe ventilatiesysteem met de luchttoevoer- en afvoerkanalen in de muur of het plafond. Hiervoor kan je gebruik maken van koppel- en verloopstukken. Zet de mechanische ventilatie weer aan en controleer of alles naar behoren werkt. Controleer of er geen lucht ontsnapt uit de verbindingen tussen de verschillende kanalen. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de te volgen stappen. Door het stappenplan te volgen en de instructies van de fabrikant te raadplegen, kan je de mechanische ventilatie zonder problemen vervangen. Een veilige en gezonde woonomgeving begint immers met een goed werkend ventilatiesysteem.

Geniet van een gezonde en frisse woonomgeving

Door het vervangen van een mechanische ventilatie systeem verzeker je jezelf van een gezonde en frisse woonomgeving. Een goed werkend ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht regelmatig wordt ververst, waardoor schadelijke stoffen en vocht worden afgevoerd. Een gezonde woonomgeving is belangrijk voor je gezondheid en die van je gezin, en door een nieuwere, energiezuinigere ventilatie te installeren bespaar je ook nog eens op de energierekening. Vergeet ook niet om het nieuwe ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden en schoon te maken om zo langdurige en goede prestaties te verzekeren. Geniet van een gezonde en frisse luchtkwaliteit in je woning dankzij een nieuw ventilatiesysteem.